Výživové poradenství

Tel: 731 039 522

© 2016 by JEZTE S NÁMI s.r.o.

Recepty

Ovesná fermentovaná kaše

  • 1 hrnek ovesných vloček

  • 1 hrnek vlažné vody

  • špetka skořice

  • hrst sušených plodů jako švestky, datle, hrozinky, brusinky...

  • čerstvé sezónní ovoce

  • oříšky a semínka

  • lžička medu (javorového sirupu)

 

Večer před spaním zalijeme 1 hrnek ovesných vloček hrnkem vlažné vody, můžeme přidat i špetku škořice, nebo např. hrst sušeného ovoce. Misku přiklopíme a necháme při pokojové teplotě do rána fermentovat. Ráno si kaši můžeme trochu ohřát, osladit medem nebo javorovým sirupem a přidat oříšky a semínka (slunečnicová, dýňová, chia, lněná…), případně přidat sezónní ovoce.

Rajčatová polévka s quinoou a čerstvými bylinkami

  • (na 5 porcí)

  • 100 g quinoy

  • 1 větší cibule

  • 1 větší mrkev

  • 1 plechovka loupaných rajčat (případně čerstvá rajčata)

  • 2 l zeleninového vývaru

  • 200 g celeru

  • 8 stroužků česneku

  • čerstvé bylinky (bazalka, libeček, petrželka, tymián, oregano)

  • rozmarýn (čerstvý či sušený)

  • slunečnicový olej

  • Himalájská sůl

  • bílý pepř

  • parmazán

 

Nejprve si propereme quinou. Očištěnou a pokrájenou zeleninu osmahneme na troše slunečnicového oleje. Po chvíli přidáme okapanou quinou a několik minut ji restujeme společně se zeleninou. Směs zalijeme vývarem, přidáme sůl, pepř, rozmarýn, nastrouhaný česnek a plechovku rajčat a vše vaříme doměkka. Na talíři polévku ozdobíme nasekanými čerstvými bylinkami a můžeme přidat i například parmazán nebo ovčí sýr.

Špaldová tvarohová buchta s povidly

Těsto:

  • 2 hrnky celozrnné špaldové hladké mouky

  • 1 hrnek třtinového cukru

  • 1 hrnek mléka pokojové teploty

  • ½ hrnku oleje (řepkový, slunečnicový)

  • 2 celé vejce

  • 1 kypřící prášek

 

Tvarohová náplň:

  • 2 tvarohy (odtučněné ve vaničce)

  • ½ hrnku třtinového cukru

  • 1 vanilkový cukr

  • 1 vanilkový pudinkový prášek

  • 2 celá vejce

  • ¾ hrnku mléka

 

1 hrnek povidel

 

Mouku smícháme v míse s kypřícím práškem a postupně přidáme ostatní ingredience na těsto.

Ve druhé míse si zpracujeme tvarohovou náplň, postupně vyšleháme. Na plech vyložený pečícím papírem vylijeme těsto, roztáhneme až do krajů. Na těsto vylijeme tvarohovou náplň a na ni lžičkami klademe povidla. Dáme péct do předehřáté trouby a pozvolna pečeme na zhruba 160 stupňů.

Pomazánka z kysaného zelí

  • kysané zelí

  • cibule

  • slunečnicový olej

  • lučina

  • kysaná smetana

  • sůl, pepř

  • drůbeží šunka

 

Na troše slunečnicového oleje zpěníme nadrbno nakrájenou cibuli. Přidáme okapené kysané zelí a lehce osmahneme. Zelí s cibulkou smícháme s lučinou a kysanou smetanou, osolíme, opepříme a přidáme na kostičky pokrájenou drůbeží šunku, promícháme. Hotovou pomazánku mažeme na cereální pečivo.

Ovesné müsli sušenky

  • 3 hrnky ovesných vloček

  • 1 hrnek sušeného ovoce (datle, fíky, švestky, meruňky)

  • 1 hrnek nasekaných ořechů (vlašské, lískové, mandle, para, kešu..)

  • semínka (dýňová, lněná, sezamová, slunečnicová..)

  • med

  • 1 hrnek slunečnicového oleje

 

Sušené ovoce namočíme den předem do vody. Druhý den ho rozmixujeme a smícháme s vločkami, ořechy, semínky a olejem. Osladíme dle chuti medem. Plech nebo pekáček vyložíme pečícím papírem a hmotu na něj upěchujeme a pečeme při 180 stupních asi půl hodiny.

ovesné müsli tyčinky

Staročeská bramboračka s ovesnými vločkami

  • 1 hrst sušených nebo čerstvých hub

  • 3-4 brambory

  • kořenová zelenina - 2 hrsti krájené

  • 1 cibule

  • čerstvá zelenina sezonní - dle chuti a možností

  • máslo

  • ovesné vločky na zahuštění (stejně tak můžeme použít jáhly nebo kroupy)

  • 1,5 l vývar nebo voda

  • česnek

  • bylinky (majoránka, petrželka, libeček, pažitka, dobromysl)

 

Namočíme hrst sušených hub. Čerstvé houby nakrájíme na kousky. Na kousku másla osmahneme nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu.

Přidáme oloupané brambory na kostičky, zalijeme vodou nebo vývarem, osolíme, můžeme přidat pokrájenou různou zeleninu podle sezóny: fazolky, růžičkovou kapustu, kedlubnu, květák, dále houby a dvě lžíce propláchnutých krupek nebo spařených jahel. Vaříme do měkka.

Do horké polévky zamícháme rozetřený česnek podle chuti a nejlépe čerstvé bylinky (majoránku, dobromysl, petrželku, pažitku, libeček) alespoň směs 3 druhů.

Nakonec v polévce necháme rozpustit lžičku másla. Můžeme podávat s kváskovým nebo celozrnným chlebem, ale není to nutné, polévka je sytivá díky jáhlám nebo kroupám i díky zelenině. 

Kakaové sušenky s pohankovou lámankou

  • 1 máslo

  • Pšeničná celozrnná mouka

  • 2 polévkové lžíce kakaa

  • 1 vejce

  • Pohanková lámanka

  • Namleté vlašské ořechy

  • Třtinový cukr

 

Máslo necháme nejprve při pokojové teplotě změknout.

Ze všech surovin rukama postupně zpracujeme těsto, které vyválíme tak, aby bylo asi 1 cm vysoké. Vykrajujeme kolečka o průměru 5 cm, která pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem v předehřáté troubě asi 10 minut - potřeba kontrolovat.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now